EVVA blijft op uitbreidingskoers
Pers | 13. January 2022.Engagement voor de locatie Wenen
"Het is een fijn gevoel om in het nieuwe gebouw te staan. We hebben hier samen iets heel moois gecreëerd. Daarvoor moesten we wel enkele hindernissen overwinnen. Met de inzet en betrokkenheid van iedereen die deel uitmaakte van dit project is ons dat op indrukwekkende wijze gelukt. Hiervoor namens mezelf en mijn vrouw, een welgemeend dankjewel!", sprak Stefan Ehrlich-Adám, CEO van de EVVA-groep, bij het interne openingsfeest van de nieuwe aanbouw. De uitbreiding van de EVVA-productie aan de Wienerberg werd noodzakelijk door het plaatsgebrek dat al enkele jaren bestond. "Recentelijk dreef ons nieuwe mechanische platform Akura 44 ons ertoe om in een nieuw gebouw te investeren. Met de uitbouw breiden we de productieoppervlakte met 20% uit en blijven daarmee sinds 1955 trouw aan onze locatie", aldus Ehrlich-Adám.
Investeringen in de toekomst
Met de uitbouw in Wenen implementeert EVVA nu consequent de ingeslagen Power Plant-strategie, ook in bouwtechnisch opzicht. De drie hiervoor gedefinieerde hoofd-productielocaties zijn naast de nu voltooide nieuwbouw aan de Wienerberg, de gemoderniseerde productie in Krefeld (Duitsland) en de twee maanden geleden geopende Green-Field nieuwbouw in Tišnov (Tsjechië). De zogenaamde satellieten voor de flexibele en snelle productie en montage van producten voor lokale behoeften bevinden zich voortaan op de betreffende internationale EVVA-vestigingen ter plaatse. "Met de Power Plant-strategie en de daarmee gepaard gaande investeringen hebben wij EVVA toekomstbestendig gemaakt en een duidelijke verbintenis aangegaan met de productielocaties," vult CEO Ehrlich-Adám aan.
Grote stappen op weg naar uitmuntendheid
De aanbouw in Wenen en de daarmee gecreëerde nieuwe oppervlakte van 4.000 m2 biedt in de toekomst niet alleen voldoende capaciteit voor de uitbreiding van het productassortiment, maar maakt vooral ook de optimalisatie van bestaande productielijnen en daarmee prestatieverbeteringen mogelijk. "Hiermee laten we duidelijk zien welke ambitie EVVA ook in de toekomst consequent blijft nastreven: innovaties en nieuwe producten, alsmede de verdere uitbouw van de bestaande productlijnen, naast extra snelheid, de verdere verhoging van de leveringsbetrouwbaarheid – en de verhoogde efficiëntie van de totale waardeketen in combinatie met een duidelijk focus op duurzaamheid", legt Michael Kiel, hoofd van de business unit Operations, uit, "belangrijke stappen voorwaarts dus op ons pad naar de ontwikkeling van uitmuntendheid".
Green Factory
Trefwoord duurzaamheid: EVVA zet zich al vele jaren in voor de bijbehorende mogelijkheden en investeringen en heeft daarvoor ook al talrijke onderscheidingen gekregen, zoals ook dit jaar (weer) de „Trigos“-Award. Naast veel en continu geoptimaliseerde Clean Production-maatregelen heeft EVVA op meerdere locaties eigen fotovoltaïsche installaties (zonnepanelen) gebouwd om een deel van de benodigde energie zelf op te wekken. Ook op de nieuwbouw is zo'n installatie geplaatst. In totaal zullen de fotovoltaïsche installaties 250.000 kWh milieuvriendelijke energie per jaar opwekken wat evenveel is als de energiebehoefte van ca. 50 eengezinswoningen per jaar. EVVA bespaart daarmee ongeveer 30.000 euro per jaar op de inkoop van energie en belast het milieu met ca. 100 ton minder CO2-emissies.
"Het bijzondere aan het nieuwe gebouw is de duurzaamheid", legt Martin Van Berkum, Hoofd Productie bij EVVA, uit. "Wij hebben hier naast de fotovoltaïsche installatie en de introductie van een centraal digitaal gebouwbeheersysteem met de bijbehorende positieve effecten op het energieverbruik en de emissieverlaging voor het eerst op de locatie een compleet duurzaam gebouw met betonkernactivering. Dit aan de plafonds geïnstalleerde systeem zorgt voor een optimale en grondstofbesparende verwarming en koeling. Daarmee besparen we per jaar ca. 50.000 kWh – zo veel als de jaarlijkse energiebehoefte van ca. 10 eengezinswoningen".
Uitdaging Brown Field Planning
In het kader van de nieuwbouw bij EVVA werden er op een oppervlakte van 650 m2 een ondergrondse parkeergarage, gelijkvloers en vier verdiepingen bijgebouwd. Tegelijkertijd werd een opening in de bebouwing aan de achterzijde van het bedrijfsterrein gesloten. De overwegingen waren gebaseerd op een zogeheten brown-fieldplanning – een planning waarbij rekening werd gehouden met het oude gebouwenbestand, zoals de galvanisatiewerkplaats, schoorstenen en magazijnen en de daarmee gepaard gaande bouwkundige uitdagingen. Het architectenbureau Gottfried Woisetschläger was verantwoordelijk voor de planning. De bouwkundige realisatie vond plaats met bouwbedrijf Pittel+Brausewetter. De bouwperiode bedroeg twee jaar, inclusief een bouwstop van vier maanden wegens corona. Alle betrokkenen waren het eens over de goede samenwerking ondanks de technische en pandemiegerelateerde uitdagingen.
Hoe wil je delen?