Start-up sinds 1919
News | 19. August 2019.Er was eens …“, zo beginnen sprookjes. De geschiedenis van EVVA is ook zo begonnen. Dat was 100 jaar geleden, toen Ludwig Tschörner op het idee kwam een bedrijf op te richten. Het was kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De oude orde was tot een abrupt einde gekomen, de rokken van de vrouwen waren korter en technische innovaties begonnen het dagelijks leven te veranderen. Tschörner begon hier en richtte met twee gelijkgestemden een firma op die ze in 1921 hernoemden tot ‘Erfindungs-, Versuchs- und Verwertungsanstalt Tschörner, Plischke, Lischanowksy & Co’. De toekomstige afkorting EVVA was hiermee geboren.
Turbulente begintijd
Een van de ideeën was de eerste schuifbalkvergrendeling. Dit trok investeerders aan en leidde tot de verandering in een vennootschap met 21 aandeelhouders, maar al in 1925 volgde de liquidatie. EVVA bleef echter bestaan als onderdeel van de ‘Evva Schmierfettfabrik GmbH’ (tegenwoordig EVVAOIL). Hoofd werktuigkundige en ondernemer Karl Jindrich nam uiteindelijk het patent over van een kastvergrendelingsslot en daarmee het geregistreerde merk EVVA. Onder hem werd EVVA een producent van hoogwaardige veiligheidstechnologie met de eerste dubbele cilinders in fabrieksproductie. In 1937 patenteerde Jindrich een volledig opnieuw ontworpen hangslot, het eerste gedocumenteerde veiligheidsoctrooi van de EVVA-fabriek.
Na het einde weer bergopwaarts
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef EVVA produceren, maar voerde ook orders uit voor de Wehrmacht. Eind maart 1944 werd EVVA gedwongen de productie van niet-essentiële goederen te staken. Ondanks het gebrek aan productiemachines en een tekort aan geschoolde arbeiders slaagde Karl Jindrich er na het einde van de oorlog in om EVVA weer op de rails te krijgen, omdat de talrijke nieuwe gebouwen en appartementen sloten nodig hadden. Uitbreiding was noodzakelijk en de locatie Wienerbergstraße 63-65 ging in gebruik, tot op vandaag het hoofdkantoor. Na de dood van Karl Jindrich in 1958, zette zijn weduwe Hedwig en dochter Eva met echtgenoot Alfred Pitsch de zaak voort.
Crisis in de jaren 70
Wat goed begonnen was, leidde bijna tot een ramp: 15 jaar later was EVVA failliet. Alleen een overname kon het bedrijf en 170 banen redden. Het marktaandeel en de sterke naam trokken beleggers aan, maar één daarvan zette door: Nikolaus Bujas, Managing Director van de concurrent Gebrüder Grundmann. Onenigheid met zijn mede-eigenaar zorgden ervoor dat de toen 63-jarige met EVVA een nieuwe start maakte en na 40 jaar het voormalige familiebedrijf ophield te bestaan. Met zijn kennis van vier generaties in de slot- en beveiligingsindustrie, slaagde hij erin het noodlijdende bedrijf van de ondergang te redden. Met energieke steun van zijn schoonzoon Sven Berlage verdubbelde het nieuwe management de omzet in vijf jaar tijd. Het bedrijf was gered.
Stilstand is achteruitgang
Op hun lauweren rusten stond niet in het woordenboek van de eigenaars. Altijd up-to-date en met een gevoel voor verhoudingen en een realistische kijk op het haalbare, richtten de nieuwe eigenaren zich op de oprichtingsfilosofie ‘uitvinden, testen, verwerken’ - en dat alles in eigen beheer. Oplossingen zoals 's werelds eerste sluitssysteemberekening per computer of magnetische technologie die tot op heden niet kan worden gedupliceerd, veranderde de markt.
Zonder partner lukt het niet
De bloei van de productie ging hand in hand met het opzetten van zeer nauwe en langdurige contacten met gespecialiseerde handelspartners, klanten en leveranciers. De persoonlijke benadering, de betrouwbaarheid en het consequent leveren van kwaliteit garanderen EVVA's topposities in tevredenheidsonderzoeken. De partnerbedrijven waarderen het brede scala aan producten, de hoge kwaliteit en de trainingen die worden aangeboden door de EVVA Academy.
Meidling is te klein
Het was de nieuwe eigenaren al snel duidelijk: Oostenrijk alleen is niet genoeg. De in Duitsland geboren Sven Berlage zette de internationalisering van het bedrijf consequent door. Er werden EVVA-filialen in het buitenland opgericht, te beginnen in het Duitse Krefeld, en er werd een netwerk van distributeurs opgezet. Tegenwoordig is EVVA ook buiten Europa vertegenwoordigd, vooral in het Midden-Oosten, het Verre Oosten en Australië.
Op weg naar de toekomst
Het bedrijf bleef stevig in familiehanden toen Nicole Ehrlich-Adám eind jaren tachtig haar vader en grootvader vergezelde. In 1993 trad ook haar man Stefan toe tot het bedrijf. Door de samenwerking van de drie generaties was het ook mogelijk om het noodlottige jaar 1999 te overleven, toen Sven Berlage en Nikolaus Bujas enkele maanden na elkaar overleden. Net in deze moeilijke periode werd elektronica het nieuwe sleutelwoord. Wederom is het EVVA gelukt het oude met het nieuwe te combineren: Xesar en AirKey wijzen het bedrijf de weg naar digitalisering en leggen de basis voor het voortbestaan van het bedrijf voor de komende 100 jaar.
Gisteren al verantwoordelijkheid nemen voor morgen
- Clean production in productie-installaties zonder olie, smeermiddelen en water
- 100% recycling van metaalspaanders 100% recycling van galvanisch afvalwater
- 50% energiebesparing door aanpassing van de verlichting
- Zonnepanelen op de daken in Wenen en EVVA Italië voor eigen energiewinning
EVVA produceert tegenwoordig per jaar uit 700 ton metaal:
- 2 miljoen mechanische veiligheidscilinder
- 3 miljoen sleutels 300.000 elektronische componenten (zoals wandlezer, e-cilinder, etc.)
- 100.000 elektronische identificatiemedia
Hoe wil je delen?