Hero image

Traditie die beweegt

News | 15. November 2021.
Het Weense reuzenrad vertrouwt op AirKey.

Veelbezongen, geliefd, bekend – dat is het Prater in Wenen. Het hart ervan vormt een van meest markante attracties van Wenen: het Weense reuzenrad. Sinds 1897 niet meer weg te denken uit het stadsbeeld van Wenen en tot op heden een magneet voor toeristen en de stadsbevolking.

Een betoverend uitzicht

Gebouwd ter gelegenheid van het 50e kroningsjubileum van keizer Franz Joseph I was het reuzenrad destijds een van de grootste ter wereld. De Engelse ingenieurs en eigenaars monteerden aanvankelijk 30 wagons. Een rit kostte destijds bijna een kwart van het salaris van een ambtenaar en was dus een kleine luxe. Hoewel het bouwwerk in de tweede wereldoorlog bijna volledig werd vernietigd en uitbrandde, werd het echter weer geopend. Om statische redenen gebeurde dat met slechts het halve aantal wagons. Zo werd het een symbool voor de geslaagde wederopbouw. 

Imposant staal

Het hoogste punt van het reuzenrad ligt 64,75 meter boven de grond. De totale diameter bedraagt 60,96 meter. Het totaalgewicht van de volledige staalconstructie bedraagt 430,05 ton. Alleen al het gewicht van de roterende constructie bedraagt 244,85 ton. Tot op zorgen twee motoren voor de aandrijving. Maar het transmissiesysteem is zo ontworpen dat het reuzenrad ook met de hand gedraaid kan worden. Met een snelheid van 2,7 kilometer per uur zweven de bezoekers heel gemoedelijk tussen hemel en aarde. Soms kan het echter ook langer duren, want voor het in- en uitstappen van de passagiers is telkens een korte stop nodig – maar wat doet dat ertoe bij zo'n formidabel uitzicht? 

Verbinding van traditie en modernisme

Toen Nora Lamac, mede-eigenaar van het Weense reuzenrad, het traditionele bouwwerk van de vorige eigenaar overnam, moest ze al snel vaststellen dat de sleutels niet alleen oud waren, maar deels ook ontbraken. “Ik besloot daarom om bij de firma EVVA te vragen naar een totaaloplossing. Daarbij dacht ik eerst aan klassieke, mechanische sleutels”, vertelt de energieke jonge onderneemster. In gesprek met EVVA kwam echter ook op moderne oplossing van AirKey op tafel, die ook de toegang via smartphone mogelijk maakt. Nora Lamac beviel dat idee goed. De firma Holl demonteerde dan ook alle mechanische sloten en verving ze door de flexibele AirKey-oplossing. Enthousiast vertelt Nora Lamac: “De toegang is zo eenvoudig en werkt onberispelijk – ook mijn moeder kan er uitstekend mee omgaan.”

Realisatie gezamenlijk met Schlosserei Holl

De installatie van het AirKey-systeem voor het Weense reuzenrad werd verzorgd door Holl Schlosserei und Sicherheitstechnik GmbH uit Wenen. Het familiebedrijf biedt alles omtrent deuren en poorten. De professionele specialisten met bedrijfsinterne opleiding voor trainees hecht grote waarde aan persoonlijke en uitgebreide service, vooral voor huisbeheerders, architecten, ontwerpers en de industrie, maar ook voor particuliere klanten. 

Dat kan AirKey

AirKey is het door EVVA ontwikkelde elektronische toegangscontrolesysteem. Het biedt hoge flexibiliteit, onafhankelijkheid en eenvoudige toepassingen. Via internet kunnen de sleutels aan de smartphone worden verstuurd. Maar de toegang is ook mogelijk met sleutelhangers, kaarten of combisleutels. Met behulp van een kosteloze app is het online-beheer eenvoudig en makkelijk. 


Het project in detail

Project: Toegangssysteem voor het Weense reuzenrad 
Product: AirKey
Omvang: 40 AirKey-cilinders, 2 wandlezers
Type gebouw: Bezienswaardigheid
Land: Wenen, Oostenrijk
 

terug

U bereikt ons
Ma - Do: 8:30 - 12:30, 13:00 - 17:00 uur
Vr: 8:30 - 12:30, 13:00 - 16:00 uur


+32 2 383 16 30
of maak gebruik van onze
Terugbelservice
Schrijf ons via het contactformulier of eenvoudig rechtstreeks aan
info(at)evva.be